Tenten onderhoud

Bij Liv-Outdoor kan je terecht voor verschillende soorten tenten zoals o.a  b ijzettenten, familietenten en trekkerstenten, voor een overzicht bekijk onze tentenpagina. Ook zijn bij ons de bekendste tenten merken zoals  Bardani, Outwell, Kampa, Coleman en Eureka! vertegenwoordigd. Echter houdt het niet op bij het kopen van een tenten, bij het gebruik van een tent is de onderhoud zeer belangrijk om langdurig van je kwaliteitstent te genieten. Daarom hebben wij de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet zodat je zo lang mogelijk kan genieten van jouw tent.

Hoe kan ik de levensduur van mijn tent verlengen?

Alles dat men gebruikt heeft een beperkte levensduur, een vertrouwde fiets, een mooie auto, je moet het bij houden, onderhouden en verzorgen om te zorgen dat het u niet in de steek laat, een tent is  hierin  geen uitzondering. Hoe mooi , groot  en duur deze ook moge zijn, met goed onderhoud kunt u veel meer uit uw tent, portemonnee en vakantie halen. Kleine dingen kunnen vaak een wereld van verschil maken, onderhoud begint bij het gebruik van een tent.

1.   Houd de tent soepel.

Gebruik de tent enkele malen per jaar, zorg ervoor dat het doek van de tent niet uitdroogt, of vouwlijnen aanneemt, in de toekomst kunnen dit zwakke plekken of scheurtjes worden.

2.   Houd de tent strak.

Wanneer een tent wordt  opgebouwd op vakantie, zorg ervoor dat de tent mooi strak en onder degelijke spanning staat. Het is belangrijk dat water en vuil geen grip kan krijgen op het tent doek, hoe strakker, des te sneller vuil en regenwater eraf stroomt en niet zal intrekken.

3.   Schoonmaken.

Wanneer de tent droog is,  borstel de tent dan schoon, verwijder bladeren of ander vuil. Indien de tent vies en nat is, wacht met onderhoud, er is een risico dat u het vuil juist in de tent wrijft in plaats van het te verwijderen. Werk van boven naar beneden en vergeet de slikranden van de tent niet, aarde, zand en prut kunnen schade aan de tent veroorzaken als je dit negeert. Onderhoud de ramen met een doek of spons en gebruik  alleen water.

4.   Reinigingsmiddelen.

Mocht u vlekken en plekken niet met een droge borstel uit het doek krijgen, en stoort u zich te erg aan een vieze vlek op het mooie zand kleurige tent doek, dan kunt u ervoor kiezen om de tent te reinigen, pas hier mee op, gebruik geen zeep of huishoud reinigingsmiddelen maar gebruik uitsluitend speciale tent doek reinigers zoals: 123 alpha tentdoekreiniger. Hiermee kunt u vieze vlekken uit het doek krijgen, altijd als u een tent reinigt is er een risico dat de waterdichte coating (de impregneerlaag) verwijdert wordt en zo lekkage wordt  veroorzaakt. Reinigen gaat het beste gepaard met impregneren van de tent, vraag voor de zekerheid bij de specialist hoe u dit het best kan aanpakken.

5.   Ventilatie.

Frisse lucht, het klinkt wat vreemd, maar frisse lucht is het beste voor een tent om deze goed en sterk te houden. Wanneer een tent vochtig is opgeborgen of langdurig nat is kan het zijn dat het weer in het doek trekt of schimmels gaan ontstaan in uw tent. Schimmels zijn niet goed voor de gezondheid maar het kan ook het einde betekenen voor uw geliefde tent, frisse lucht zorgt ervoor dat er geen broei effect in de tent kan ontstaan.

5.2.   Schimmel herkenning.

Soms is een vakantie niet naar wens verlopen qua weer of misschien een lekkage op zolder of berging waar de tent de winter maanden doorbrengt. Je bent niet altijd op de hoogte wat er in de tent gebeur t . Merkt u een vreemde onnatuurlijke lucht in de tent, dan kan dat een teken zijn van schimmel. Schimmels zijn in het eerste stadium amper zichtbaar, hooguit als bruin/groene spikkels dat makkelijk voor vuil aangezien kan worden. Negeer deze plekjes te lang en ze zullen groeien tot grote vlekken en uiteindelijk is het doek zo aangetast dat een tent als papier gescheurd kan worden. Schimmels in tenten zijn te bestrijden / verwijderen als u hier op tijd bij bent. Vraag de reinigings of tenten specialist welke actie u het beste kan ondernemen.

6.   Vette tent.

Vermijd koken in de tent, doe dit buiten of onder een goed geventileerde luifel. Koken in een tent is een vuur risico maar ve t  spetters en warmte van binnenuit kunnen de waterdichtheid van de tent aantasten. Vet of etensresten blijven vaak aan handen zitten, mocht u of uw kind met vieze handen het tentdoek aanraken, dan is er een kans dat de doek vezels in een openstand geduwd worden, en door het vet blijven ze ook zo staan wat lekkage veroorzaakt. Om die zelfde reden probeer ook te vermijden dat vies wasgoed of makeup /  gel in contact komt met het tent doek.

7.   Opbergen.

Een tent moet altijd droog opgeborgen worden om schimmel en ongedierte te voorkomen. Probeer de tent zo geventileerd mogelijk op te bergen, tas eventueel open of luchtig, ook weer om vocht en schimmel te voorkomen.

8. Welke vlek, welk middel?

Net als de was thuis, zijn er vaak truckjes om speciale vlekken uit kleding te halen. Voor een tent geld het zelfde. Mensen staan graag bij een boom, een beetje schaduw, mooie sfeer of leuke speel mogelijkheden voor kinderen. Maar een boom kan een tent bevuilen. Denk aan vruchten, hars, dieren, bladeren , takken en mos.

Wat kunt u doen als deze vlekken op uw tent zitten?:

Vruchten: gebruik een droge borstel om zoveel mogelijk te verwijderen, gebruik als het echt niet lukt water of een borstel gepaard met een tuinslang en lauw water. Tent doek reiniger is mogelijk maar deze zal dan ook opnieuw geïmpregneerd moeten worden. (gebruik nooit een hogedruk spuit)

Boomhars: hars laten uitdrogen en eraf borstelen, of wat soms wordt gedaan, kaarsvet op het hars druppelen, dit droogt het hars uit en kan er af gekrapt worden, pas wel op, dit kan het doek doen scheuren of beschadigen.

Dieren: in een boom zitten vooral vogels , eekhoorns of insecten, waar wij mensen naar de wc gaan, gaan dieren waar zij zich prettig voelen, en dat kan op uw tent zijn. Net als bij vruchten, laten drogen en borstelen, eventueel met water. Tent doek reiniger is mogelijk maar deze zal dan ook opnieuw geïmpregneerd moeten worden.  

Bladeren en takken: voornamelijk afvegen of borstelen, pas wel op als deze nat zijn, als u deze dan afveegt dan is het mogelijk dat u bruine / groene strepen creëert op de tent, pak deze dan voorzichtig in plaats van vegen.

Mos/algen: speciaal gecoate tenten kunt u met een chloor verhouding reinigen , maar vraag dit eerst aan de specialist of de tent dit ook echt aankan. Anders borstelen.

 Heeft u klachten of problemen qua onderhoud waar u niet zeker van bent of wilt u extra tips en inzicht hebben? dan kunt u altijd bij onze specialisten terecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Assortiment

 

Liv Outdoor vind je vanaf nu bij Vrijbuiter Zaandam

Op een steenworp afstand van onze vertrouwde locatie, binnen de muren van Vrijbuiter Zaandam, leeft Liv Outdoor voort.

Kom je snel kijken?

We hebben onze krachten gebundeld tot een ongekend breed assortiment. Van een afdeling vol met ski’s en snowboards tot een veld vol tenten, van wandelschoenen tot survivalgear. Alles voor jouw avontuurlijke vakanties!