De juiste wandelschoen kiezen

Hoe kies ik de juiste wandelschoen?

Allereerst is het belangrijk om te weten welk doel je hebt en wat je van de schoen verwacht.

Wanneer je van plan bent om nieuwe wandelschoenen aan te gaan schaffen is het goed om eerst je doel te bepalen. Ga je hoofdzakelijk wandelen op vlak terrein, heb je bijvoorbeeld een heel andere schoen nodig dan wanneer je van plan bent een trektocht te gaan maken waarbij je veelal met bepakking op oneffen terrein loopt. Tijdens zo’n trektocht is een hoge schoen aan te bevelen omdat deze meer steun geeft terwijl voor je dagelijkse wandeling in Nederland prima met een lage schoen toe kunt. Tijdens deze wandelingen is een soepele schoen met een buigzame zool het meest prettig. Tijdens de trektocht is het juist fijn wanneer de schoen stijver is. Er bestaat dus niet 1 schoen die voor elk doel geschikt is. Om het kiezen wat te vergemakkelijken zijn wandelschoenen ingedeeld in categorieën. Vaak wordt de categorie aangeduid met een letter, van A tm D.

Er zijn heel veel soorten wandelschoenen te koop waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet maar door te kiezen tussen hoog en laag, en vervolgens voor de juiste categorie vallen er al heel veel schoenen af en wordt het al een heel stuk makkelijker om jouw perfecte wandelschoen te kiezen.

Waterdicht of niet?

Wandel je veel door nat gras of laat een flinke regenbui je er niet van weerhouden om te gaan wandelen, is het nodig om een schoen te kiezen met een waterdicht membraan. Wanneer je hoofdzakelijk in een droge omgeving wandelt voegt zo’n membraan weinig toe. Het grootste deel van de wandelschoenen is voorzien van een waterdicht membraan. Gore-tex is een membraan wat de schoen goed waterdicht maakt en daarnaast ook een goed ademend vermogen heeft. Een regendruppel kan niet door dit membraan naar binnen, maar transpiratiedamp kan de schoen wel uit. Dit zorgt er voor dat je voeten tijdens het wandelen toch hun warmte kwijt kunnen. Er zijn ook andere, van Gore-tex afgeleidde, waterdichte membranen op de markt zoals Outdry van Columbia.

Passen.

Nu is het tijd om de schoenen die voor jou in aanmerking komen te gaan passen. Er zijn veel verschillende merken wandelschoenen zoals Lowa, Meindl, Salomon, Mammut, Columbia, Scarpa,  Hi-tec etc. Al deze merken hebben hun eigen pasvorm. Iedere leest is anders. Een leest is een mal waarop de schoen wordt gemaakt. Er zijn extra smalle leesten maar ook extra brede. Meindl heeft bijvoorbeeld een serie schoenen met een Comfort Fit leest. Deze schoenen zijn bedoelt voor extra brede voeten. De leest van de schoen is erg belangrijk. De schoen moet tenslotte goed aansluiten aan de voet. Een te brede of te smalle schoen kan flinke problemen geven. Ook de afwikkeling van de schoen moet kloppen met de manier waarop je je voet afwikkelt. Wij zullen u altijd zo goed mogelijk adviseren maar de uiteindelijke keus hangt ook gedeeltelijk van persoonlijke voorkeur af.

Om de juiste maat te bepalen zullen we bij Liv Outdoor altijd uw voeten opmeten. Een voet veranderd door de jaren heen en wordt vaak wat breder en langer. Omdat voeten altijd wat doorzakken tijdens een wandeling worden ze wat langer waardoor het belangrijk is om wandelschoenen altijd een maat groter aan te schaffen. Te kleine schoenen leiden tot blauwe teennagels.

Inlegzooltjes

Alle wandelschoenen zijn voorzien van een uitneembare binnenzool waardoor het mogelijk is om aangepaste zooltjes van de podoloog gewoon te gebruiken. Ook is het mogelijk om het basiszooltje van de schoen te vervangen door een nieuwe wanneer dat nodig is maar ook door een zooltje wat meer ondersteuning geeft. Iedereen belast zijn voet tenslotte op z’n eigen manier. Op deze manier gaat de schoen nog lekkerder zitten en heeft u nog meer plezier met wandelen. Zooltjes van Sidas en Superfeet zijn hier perfect voor. Ook kunnen wij bij Liv Outdoor zooltjes maken die volledig   Custom Made zijn.

Slijtzolen

De slijtzool moet goede grip bieden en goed slijtvast zijn. Ondanks de goede materialen die gebruikt worden, zoals Vibram, is het lastig om aan te geven hoe lang een zool mee gaat. Dit hangt van meerdere factoren af. Belangrijk daarbij is uiteraard de ondergrond waarop gelopen wordt maar omdat iedereen zijn voet anders belast zal de een zijn schoenen sneller slijten dan de ander. Wanneer de slijtzool van de schoen versleten is bestaat  vaak de mogelijkheid om deze te vervangen. Bij Liv Outdoor bieden wij u de mogelijkheid  uw wandelschoenen vakkundig laten reparen of verzolen door schoenmakerij Paul den Ouden.

Sokken

Het dragen van goede wandelsokken wordt nogal eens onderschat. Wandelsokken zijn naadloos en verhogen het draagcomfort van de schoen. Ook zorgen ze  voor minder blaren. Wij raden aan om tijdens het passen van wandelschoenen altijd wandelsokken te dragen. Een goede wandelsok bevat geen katoen. Katoen neemt gemakkelijk transpiratie vocht op maar houdt het ook langer vast. Hierdoor wordt de huid klam en loopt u sneller blaren op. Een goed alternatief is bijvoorbeeld Merino wol. Dit geeft het vocht snel af en heeft het vermogen zich aan te passen aan de temperatuur. Het geeft warmte maar heeft ook een verkoelend vermogen wanneer dit nodig is.  

Service

Wij gaan ervan uit dat u met ons deskundig advies tot de juiste keuze bent gekomen maar bieden u toch altijd de mogelijkheid om de schoenen binnen te proberen. Mocht er, om wat voor reden dan ook, een twijfel ontstaan zullen wij er samen met u alles aan doen om dit op te lossen.

Tips

Het is verstandig een paar extra veters mee te nemen wanneer u een reis maakt waarbij u niet makkelijk in de gelegenheid bent om deze te kopen indien nodig. Een afgebroken veter kan knap lastig zijn.

Zorg ervoor dat uw voeten de tijd krijgen om te wennen aan een nieuwe schoen. Ga daarom nooit meteen een hele lange wandeling maken maar bouw dit op. Een goede wandelschoen hoeft niet uitgelopen te worden maar het is wel prettig om ze in te lopen.

Onderhoud

Van een goede wandelschoen kun je jaren plezier hebben. Het is daarom belangrijk om de schoenen goed te onderhouden. Na het wandelen dient de schoen goed schoongemaakt te worden. Dit kan door met een zacht borsteltje en lauwwarm water het vuil er van af te boenen. Wanneer de schoen bijna droog is kan hij (zo nu en dan) worden ingesmeerd met een dun laagje wax. Dit zorgt ervoor dat het leer niet uitdroogt. Doordat het leer nog wat vochtig is staan de poriën open en wordt het verzorgingsproduct goed door het leer opgenomen. Door de schoen in te smeren zal het uiterlijk van de schoen veranderen. Wanneer dat niet gewenst is kan de schoen ook worden ingespoten met een voedende spray. Voor een schoen met een Gore-tex membraan is het van belang om een  verzorgingsproduct te gebruiken dat speciaal voor Gore-tex bedoelt is. Ook zijn er sprays op de markt voor schoenen die niet van leer zijn gemaakt. Deze maken de schoen water- en vuilafstotend. Worden schoenen met een waterdicht en ademend membraan niet goed schoongehouden zorgt het vuil ervoor dat het membraan zijn werk niet meer goed kan doen en wordt de schoen erg warm van binnen. De binnenkant van de schoen moet daarom ook af en toe worden uitgespoeld met lauwwarm water. Zo worden zout en zweet verwijderd.

 

 

 

 

 

 

Liv Outdoor vind je vanaf nu bij Vrijbuiter Zaandam

Op een steenworp afstand van onze vertrouwde locatie, binnen de muren van Vrijbuiter Zaandam, leeft Liv Outdoor voort.

Kom je snel kijken?

We hebben onze krachten gebundeld tot een ongekend breed assortiment. Van een afdeling vol met ski’s en snowboards tot een veld vol tenten, van wandelschoenen tot survivalgear. Alles voor jouw avontuurlijke vakanties!